לוד – העיר שמתחדשת ומשתנה במהירות
בעשור האחרון, לוד עוברת מהפכה של ממש. העיר, שנחשבה בעבר לחלשה מבחינה נדל"נית, משנה את פניה באמצעות פרויקטי התחדשות עירונית, פיתוח שכונות חדשות, הרחבת אזורי תעסוקה, והשקעות תחבורתיות שצפויות להפוך אותה לאחד היעדים האטרקטיביים ביותר במרכז הארץ.
בכתבה זו נסקור את הפרויקטים הגדולים שמשנים את העיר – פינוי-בינוי, תמ"א 38, פיתוח אזורי תעסוקה, התחבורה העתידית הכוללת את המטרו וקווי הרכבת,
וכן את השוואת מחירי הדירות בין לוד לערים הסמוכות. בסוף, ננסה להבין – האם זו עדיין עיר ששווה להשקיע בה לפני שהמחירים יזנקו?
התחדשות עירונית בלוד – עשרות אלפי יחידות דיור חדשות
לוד הפכה בשנים האחרונות לזירת התחדשות עירונית משמעותית. בעבר היו בה מעט מאוד פרויקטים של פינוי-בינוי, אך מאז הקמת מנהלת ההתחדשות העירונית "המבואה" בשנת 2017,
קודמו בעיר מעל 18,700 יחידות דיור במסגרת 10 מתחמי פינוי-בינוי מאושרים, כאשר עוד 16,700 יחידות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים.
פרויקט משמעותי במיוחד הוא מתחם שלמה המלך, הכולל 3,653 יחידות דיור חדשות ועתיד לשנות לחלוטין את פני האזור. בנוסף, לוד גיבשה חלופה לתמ"א 38, שמאפשרת
פרויקטים של חיזוק מבנים ואף הריסה-בנייה בבניינים בודדים. התוכנית מאפשרת תוספת של עד 4,000 יחידות דיור חדשות בבנייה לגובה של עד 25 קומות.
לצד ההתחדשות בשכונות הוותיקות, העיר מתרחבת גם לשטחים חדשים עם הקמת שכונות ענק חדשות כמו רובע ניר צבי (הרובע הבינלאומי) במערב העיר עם 11,300 יחידות דיור,
ושכונת נופי בן שמן במזרח לוד עם 4,300 יחידות דיור.
מדובר בפרויקטים מודרניים, הכוללים שטחי מסחר, פארקים, מוסדות חינוך ושדרוג תשתיות התחבורה, מה שיהפוך את לוד לעיר מושכת יותר לזוגות צעירים ולמשפחות.
אזורי תעסוקה חדשים – המנוע הכלכלי של לוד
לצד תנופת הבנייה, גם תחום התעסוקה בעיר נמצא בתנופה אדירה. אזור התעסוקה הצפוני של לוד עובר הסבה לתחום המשרדים וההיי-טק, עם 2.7 מיליון מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר חדשים. תוכניות נוספות כוללות 1.5 מיליון מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה באזור חדש שמתוכנן בשולי העיר.
בנוסף, רובע ניר צבי כולל מרכזי מסחר ותעסוקה שישרתו את אלפי המשפחות שצפויות לאכלס אותו. השאיפה היא להפוך את לוד לעיר שלא רק מספקת דיור זול יחסית אלא גם מציעה מקומות עבודה איכותיים בתוך העיר עצמה, מה שיכול לצמצם את הצורך בנסיעות מחוץ ללוד לצרכי עבודה.
פרויקטים תחבורתיים שישנו את פני העיר
לוד ממוקמת במרכז הארץ ומהווה צומת תחבורתי חשוב. כעת, היא זוכה לשדרוגים משמעותיים שיקצרו את זמני הנסיעה וישפרו את הנגישות לכל חלקי המדינה.
המטרו מגיע ללוד
לוד תחובר למערכת המטרו של גוש דן דרך שני קווים:
קו M1 – יאפשר נסיעה ישירה לתל אביב ולערים נוספות.
קו M3 – יחבר את לוד לנמל התעופה ולערים נוספות בשרון.
במסגרת הפרויקט תוקם תחנת מטרו "לוד מרכז", שתמוקם בסמוך לתחנת הרכבת הקיימת ותהפוך את העיר למוקד תחבורתי חשוב במיוחד.
רכבת ישראל ושדרוג כבישים
לוד כבר היום משמשת כצומת רכבות חשוב, והתוכניות העתידיות כוללות שדרוג תחנת הרכבת לוד-גני אביב והקמת מסילת רכבת חדשה כחלק מפרויקט המסילה המזרחית.
בנוסף, כביש 200 – עוקף לוד מתוכנן ככביש טבעתי שיחבר את לוד לרשת הכבישים הארצית, מה שיקל על תושבי העיר את הנסיעה לערים השכנות.
מחירי הדירות בלוד – עבר, הווה ועתיד
שוק הנדל"ן בלוד נמצא בעלייה מתמדת. בשנת 2019, מחיר דירה ממוצע בעיר עמד על כ-1.45 מיליון ש"ח, אך נכון לשנת 2024, המחיר כבר הגיע לכ-2.1 מיליון ש"ח – עלייה של כ-45% בתוך חמש שנים בלבד!
השוואת מחירי הדירות כיום בין לוד לערים הסמוכות:
עיר | מחיר דירה ממוצע (2024) |
---|---|
לוד | 1.68 מיליון ₪ |
ראשון לציון | 2.30 מיליון ₪ |
רחובות | 2.39 מיליון ₪ |
אור יהודה | 2.45 מיליון ₪ |
יהוד-מונוסון | 2.29 מיליון ₪ |
למרות העלייה החדה, המחירים בלוד עדיין נמוכים משמעותית ביחס לערים השכנות. לכן, העיר מושכת משקיעים רבים שמבינים שהשינוי העירוני, יחד עם פיתוחי התחבורה וההתחדשות העירונית, צפויים להמשיך להעלות את ערך הנכסים בלוד בשנים הקרובות.
מה צופן העתיד? האם כדאי להשקיע בלוד?
התנופה האדירה של לוד בשנים האחרונות והפרויקטים הרבים שנמצאים בשלבי תכנון וביצוע מצביעים על כך שהעיר תהפוך לאחד ממוקדי הנדל"ן החשובים במרכז הארץ.
✔ פינוי-בינוי ותמ"א 38 מקדמים התחדשות עירונית רחבה
✔ פיתוח אזורי תעסוקה ומסחר שמביאים מקומות עבודה חדשים
✔ פרויקטי תחבורה כמו המטרו, הרכבת וכביש 200 משפרים את הנגישות
✔ מחירי דירות שעדיין נמוכים משמעותית מהערים השכנות, עם פוטנציאל עלייה גבוה
לאור כל זאת, נראה כי לוד נמצאת בעמדה מושלמת לצמיחה נדל"נית משמעותית, וההשקעה בה היום עשויה להניב תשואה נאה בעתיד.